Cerebral parese - gruppeopphold
Dette er et gruppeopphold for personer med cerebral parese. Det overordnede målet for oppholdet er å øke den enkeltes kunnskap om egen diagnose og vanlige problemstillinger knyttet til denne, med utgangspunkt i helsepedagogiske prinsipper om at bedre kunnskap skal øke den enkeltes forutsetning for å ta gode valg i eget liv.
Målgruppen er unge voksne (fra 16 år) og voksne med lett til moderat grad av cerebral parese (CP). Du må kunne nyttiggjøre deg av tilbudet gjennom aktiv deltakelse og kommunikasjon i gruppe.
Selv om CP-diagnosen er stabil vil konsekvensene forandre seg igjennom livet. Det å leve med en funksjonsnedsettelse kan, over tid, føre til utfordringer relatert til belastning og kapasitet i hverdagen, noe som kan gi begrensninger knyttet til aktivitet og deltakelse.
Det overordnede målet for oppholdet er å øke den enkeltes kunnskap om egen diagnose og vanlige problemstillinger knyttet til denne, med utgangspunkt i helsepedagogiske prinsipper om at bedre kunnskap skal øke den enkeltes forutsetning for å ta gode valg i eget liv.
Programmet er basert på undervisning, erfaringsutveksling og fysisk aktivitet i gruppe.
En viktig del av oppholdet er å møte andre i tilsvarende situasjon og sammen med andre fokusere på mestring av hverdagens utfordringer.
Fagpersoner (lege, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, psykolog, sosionom, idrettspedagog) og pasientorganisasjon (Cerebral pareseforeningen) bidrar i kunnskapsformidlingen.
Eksempel på temaer som gjennomgås er
- cerebral parese (årsak, typer, fysiske og kognitive utfall)
- konsekvenser av et liv med en funksjonsreduksjon
- fysisk funksjon, aktivitet og mestring
- aktivitetsbalanse
- kognitiv funksjon
- psykisk helse
- ernæring
- trygderettigheter og plikter
Henvisning og vurdering
Sykehus, fastlege eller spesialist kan henvise deg til gruppeopphold. Henvisningen skal inneholde beskrivelser av områdene i sjekklisten under.
Før
Vi ønsker at du tar med deg
- dokumentasjon fra tidligere utredninger eller vurderinger
- individuell plan eller individuell opplæringsplan dersom du har dette
- medisiner for 1 uke og oppdatert medisinliste (legemiddelliste). Medisinlisten må inkludere alle doseringer og alle behovsmedisiner, dette kan du få hos fastlegen din
- ortopediske og andre hjelpemidler dersom du har det
- treningstøy og eventuelt badetøy dersom sykehuset benytter basseng
Vi trenger informasjon om
- du har behov for spesialkost
- du har behov for tolk
- du har behov for spesielle hjelpemidler, som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol
Behov for bistand
Har du personlig assistent, brukerstyrt personlig assistanse (BPA) eller bor i bolig med bistand, er det viktig at du kontakter oss i god tid før innleggelse. Sammen med deg tar vi stilling til hvordan ditt behov best kan ivaretas under oppholdet.
Under
Etter innleggelse vil du få
- innkomstsamtale med sykepleier og lege
- undersøkelse av lege
- informasjon om det tverrfaglige teamet
- gjennomgang av praktiske rutiner i avdelingen som måltider, brannrutiner og annet
- omvisning i avdelingen og i andre arealer på sykehuset, eventuelt sammen med dine pårørende
Målstyrt rehabiliteringsprosess
Målformulering for oppholdet utarbeides i gruppen og forventninger diskuteres/løftes. Rehabiliteringen baserer seg på kunnskapsbasert praksis. Det vil si at rehabiliteringen tar utgangspunkt i oppdatert forskning, erfaring hos fagpersonellet og pasienters erfaringer. Hver deltaker har selv ansvar for å bidra til at utbyttet blir størst mulig.
Egeninnsats og deltakelse
Din egeninnsats under oppholdet er svært viktig. I starten av oppholdet vil vi sammen med deg finne ut hva du og vi bør prioritere.
Tverrfaglig team
Du får et tverrfaglig team som kan bestå av ulike fagpersoner: Lege, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, hjelpepleier/helsefagarbeider, sosionom, psykolog og logoped/pedagog.
Etter
Epikrise sendes til din fastlege.
Rehabilitering i kommuner og ved private rehabiliteringsinstitusjoner
Kontakt
Sunnaas sykehus Nesodden
Avdeling for funksjonsvurdering
Ventetid: 13 uker
Ventetid: 13 uker
Kontakt Avdeling for funksjonsvurderingSunnaas sykehus Nesodden
Bjørnemyrveien 11
1453 Bjørnemyr