Hjerneskade - intensiv håndtrening - gruppeopphold
Dette er et treningstilbud til deg som har fysiske utfall etter en tildligere ervervet hjerneskade (slag, hjerneblødning, traumatisk hodeskade m.m.). Metoden vi bruker kalles ofte Constraint-Induced Movement Therapy (CIMT).
Metoden ble først og fremst utviklet for å bedre håndfunksjon. Du skal trene den slagrammede armen flere timer daglig, i to separate uker. Du skal også bruke den svekkede hånden i flest mulig aktiviteter i dagliglivet.
Vi bruker lignende prinsipper for trening av gangfunksjon.
Motivasjon og vilje til å gjennomføre et slikt intensivt treningsopplegg er viktig. For håndtrening må du ha tilstrekkelig funksjon for å gripe og slippe gjenstander. For gangtrening må du kunne gå selvstendig med eller uten hjelpemiddel.
Henvisning og vurdering
Aktuelle deltagere vil bli vurdert etter søknad/ henvisning fra lege.Før
Vi ønsker at du tar med deg
- dokumentasjon fra tidligere utredninger eller vurderinger
- individuell plan eller individuell opplæringsplan dersom du har dette
- medisiner for 1 uke og oppdatert medisinliste (legemiddelliste). Medisinlisten må inkludere alle doseringer og alle behovsmedisiner, dette kan du få hos fastlegen din
- ortopediske og andre hjelpemidler dersom du har det
- treningstøy og og eventuelt badetøy dersom sykehuset benytter basseng
Vi trenger informasjon om
- du har behov for spesialkost
- du har behov for tolk
- du har behov for spesielle hjelpemidler, som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol
Behov for bistand
Har du personlig assistent, brukerstyrt personlig assistanse (BPA) eller bor i bolig med bistand, er det viktig at du kontakter oss i god tid før innleggelse. Sammen med deg tar vi stilling til hvordan ditt behov best kan ivaretas under gruppeoppholdet.
Under
65
Etter innleggelse vil du få
- innkomstsamtale med sykepleier og lege
- undersøkelse av lege
- informasjon om det tverrfaglige teamet
- gjennomgang av praktiske rutiner i avdelingen som måltider, brannrutiner og annet
- omvisning i avdelingen og i andre arealer på sykehuset, eventuelt sammen med dine pårørende
Målstyrt rehabiliteringsprosess
Målformulering for oppholdet utarbeides i gruppen og forventninger diskuteres/løftes. Rehabiliteringen baserer seg på kunnskapsbasert praksis. Det vil si at rehabiliteringen tar utgangspunkt i oppdatert forskning, erfaring hos fagpersonellet og pasienters erfaringer. Hver deltaker har selv ansvar for å bidra til at utbyttet blir størst mulig.
Egeninnsats og deltakelse
Din egeninnsats under oppholdet er svært viktig. I starten av oppholdet vil vi sammen med deg finne ut hva du og vi bør prioritere.
Tverrfaglig team
Du får et tverrfaglig team som kan bestå av ulike fagpersoner: Lege, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, hjelpepleier/helsefagarbeider, sosionom, psykolog og logoped/pedagog.
Oppholdet koordineres av en teamkoordinator og involvering av den enkelte yrkesgruppe vil variere ut i fra hensikten med gruppeoppholdet.
- Legen i teamet har overordnet medisinsk ansvar for oppholdet, og det er vaktlege tilstede på sykehuset hele døgnet. Ved gruppeopphold settes det som hovedregel ikke opp enkeltkonsultasjoner med lege eller andre faggrupper i teamet.
- Sykepleier, hjelpepleier og helsefagarbeider er tilstede gjennom hele døgnet.
- Det er fysioterapeuter og ergoterapeuter som har ansvar for den intensive håndtreningen, med bistand fra idrettspedagog og sykepleietjenesten. Det tverrfaglige teamet er tilgjengelige mandag til fredag på dagtid.
Innhold i programmet
Constraint-Induced Movement Therapy (CIMT) er en intensiv treningsmetode for å trene opp arm- og håndfunksjon etter hjerneskade. Metoden innebærer intensiv trening i form av at den armen/hånden som har redusert funksjon skal benyttes så mye som mulig i løpet av dagen. Dette gjennomføres ved at du har en vott på den friske hånden under treningsperioden, slik at du er nødt til å bruke hånden med nedsatt funksjon.
- Den første dagen gjennomfører vi kartleggingstester.
- Du får et individuelt tilpasset treningsprogram med øvelser for styrke og bevegelighet.
- Du skal hver dag gjennomføre forskjellige daglige aktiviteter.
- Votten på den friske hånden skal brukes ca. 90 prosent av den våkne tiden.
- På dagtid foregår treningen i en gruppe med fire til seks personer, som ledes av en terapeut fra det tverrfaglige teamet.
- På ettermiddagen er det egentrening.
- Trening på relevante hverdagsaktiviteter er en sentral del av metoden.
- Treningen foregår både innendørs og utendørs.
- Treningsoppholdet avsluttes med nye kartleggingstester.
- I hjemmeperioden mellom oppholdene forventes det at du fortsetter å bruke votten. Hånden med redusert funksjon skal trene på å gjøre daglige aktiviteter spesielt inn mot egne rehabiliteringsmål.
Det er gjennomført en rekke studier på denne treningsmetoden, og den er funnet svært nyttig for pasienter som har noe, men ikke full funksjon i hånden etter en ervervet hjerneskade
Les mer om studiene på helsedirektoratet.no
I Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinje for rehabilitering etter hjerneslag foreslås Constraint-induced movement therapy (CIMT) for slagrammede med mild til moderat reduksjon av arm/håndfunksjon.
Etter
Epikrise sendes til din fastlege.
Mer om hjerneskader
Kontakt
Sunnaas sykehus Nesodden
Avdeling for oppfølging av hjerneskade
Ventetid: 11 uker
Ventetid: 11 uker
Kontakt Avdeling for oppfølging av hjerneskadeSunnaas sykehus Nesodden
Bjørnemyrveien 11
1453 Bjørnemyr