Offentlig aktører kan kjøpe den utviklede løsningen uten ny konkurranse. Dette gjelder også følgevirksomhetene. Midlene i innovasjonspartnerskapet går ikke til å dekke selve kjøpet.
I første kvartal 2024 utarbeidet Sunnaas og leverandør en avtale for kjøp. Det opprinnelige målet for den kommersielle fasen av prosjektet var å fullføre anskaffelsen av MAP, samt sette løsningen i drift hos Sunnaas, uavhengig av følgevirksomheter. Partene så at den nødvendige forutsigbarheten for produksjonssetting, gitt dagens økonomiske rammebetingelser, fordret bestilling fra flere helseforetak før Sunnaas kunne kjøpe løsningen.
I mai 2024 godkjente Sunnaas akseptansetesten, og det ble en åpning på 180 dager for følgevirksomheter å melde sin interesse og kjøpe løsningen. Løsningen som ble utviklet var på god vei til å løse behovene beskrevet i innovasjonspartnerskapet.
Brukertester viste at løsningen var intuitiv for pasientene, og de uttrykte at kalenderfunksjon og det å følge egne mål, aktiviteter og delmål er funksjoner de har savnet. Mulighet for å chatte med sitt team uttalte alle som har prøvd løsningen som et pluss for økt samarbeid med sitt eget team. Pasienten uttalte mange fordeler ved løsningen slik den er utviklet hittil. Klinikere som har vært med å utvikle og teste MAP uttalte at planlegging, dokumentasjon og logistikk rundt hver enkelt pasient vil være forløsende ved å ta i bruk den utviklede løsningen. Teamkoordinator og leger har uttalt under brukertester at den målstyrte rehabiliteringen blir mer tydelig for teamet, og vil langt på vei kunne løse behovet for et verktøy for å understøtte målrettet rehabilitering sammen med pasient.
Fem helseforetak utløste opsjon innen fristen på 180 dager. I november 2024 ble innovasjonspartnerskapet avsluttet.
Etter forhandlinger mellom partene, avsluttet innovasjonspartnerskapet uten kjøp av løsningen.