Ny artikkel om sammenheng om sammenheng mellom fettmengde i lårmuskelen og spinal stenose
Økt fett i lårmuskulaturen hos voksne med akondroplasi var assosiert med spinal stenose, redusert gangfunksjon og redusert muskelstyrke i bena. Dette er hovedfunnene i en ny artikkel fra den norske akondroplasi-studien gjennomført ved TRS.
Hovedforfatteren av artikkelen er overlege og ph.d. på TRS, Svein Fredwall. Studien er gjennomført i samarbeid med Oslo Universitetssykehus. Du kan lese et sammendrag av artikkelen nedenfor.
Tittel: "Fat infiltration in the thigh muscles is associated with symptomatic spinal stenosis and reduced physical functioning in adults with achondroplasia "
Lenke til full artikkel: Fettinfiltrasjon i muskulaturen hos voksne med akondroplasi
Publisert i: Orphanet Journal of Rare Diseases
Hvorfor denne studien?
Spinal stenose er en vanlig komplikasjon hos voksne med akondroplasi. I en tidligere publisert studie fant vi at norske voksne med akondroplasi hadde mer muskelfett i lårmuskulaturen enn i kontrollgruppen av matchede fullvokste personer. Dette var et uventet funn, og årsaken til den økte muskelfett-dannelsen er ikke klarlagt.
Fra andre studier på voksne med komplett eller delvis ryggmargsskade har man sett at det danner seg fett i muskulaturen nedenfor skadenivået bare noen uker etter skadetidspunktet. Vi ville derfor se nærmere på om den økte forekomsten av muskelfett i lårmuskulaturen hos voksne med akondroplasi kunne ha sammenheng med spinal stenose.
Hva fant vi ut?
Av de totalt 40 som deltok i denne studien, hadde 25 spinal stenose og 15 hadde ikke spinal stenose.
I stenose-gruppen hadde 24 av 25 deltakere gjennomgått minst en operasjon for spinal stenose. Spinal stenose-gruppen hadde signifikant høyere mengde muskelfett i lårmuskulaturen enn ikke-stenose-gruppen (Figur 1). Når vi sammenlignet med kontrollgruppen av voksne fullvokste, matchet for alder, kjønn og kroppssmasseindeks (BMI), hadde spinal stenose-gruppen signifikant høyere mengde muskelfett, mens ikke-stenose gruppen hadde muskelfett på linje med kontrollene (Figur 2). Det var en sterk sammenheng mellom økt muskelfett i lårmuskulaturen og reduserte prestasjoner på gangtesten og sitte-reise-seg testen (Figur 3).
Figur 1:
Figur 2A og 2B:
Figur 3A og 3B:Hvordan fant vi ut dette?
Av de til sammen 40 voksne med akondroplasi som deltok i denne studien var halvparten kvinner. Alle ble undersøkt med MR for fett i lårmuskulaturen. I tillegg samlet vi inn medisinsk informasjon om hvorvidt deltakerne hadde spinal stenose eller ikke, basert på typiske symptomer og bekreftet med MR/CT.
Deltakerne gjennomførte også fysiske funksjonstester som 6 minutters gangtest og 30-sekunders sitte-og-reise-seg test, og fylte også ut et spørreskjema (IPAQ) om fysisk aktivitet.
Hva har vi lært?
Økt fett i lårmuskulaturen hos voksne med akondroplasi var assosiert med spinal stenose, redusert gangfunksjon og redusert muskelstyrke i bena. Den økte fettforekomsten i lårmuskulaturen er stemmer med hva som har blitt funnet i andre studier på personer med en ryggmargsskade.
Det må forskes videre på den direkte årsakssammenhengen, men vi har vist at MR kan være et egnet måleinstrument for muskelfunksjon i fremtidige studier, i tillegg til fysiske funksjonstester.
MR av muskelfett kan kanskje brukes til å finne optimalt tidspunkt for operasjon for spinal stenose, og i planleggingen av postoperativ rehabilitering etter en spinal stenose operasjon for personer med akondroplasi, men dette trenger å studeres nærmere.