Råd og tips til logopeder om bruk av videokonsultasjon til å levere språktrening
Språktrening på avstand
Målet med denne siden er å bistå logopedene med å tilrettelegge for et digitalt tilbud via videokonsultasjon i de tilfellene der mer tradisjonelle ansikt-til-ansikt timene utgår. Her finner du brukerveiledninger, info om personvern og informasjonssikkerhet, nyttige sjekklister og afasivennlig informasjon om språktrening per videokonsultasjon.
Mye av dokumentene og litteraturen på denne siden baserer seg på erfaringer fra ph.d.-prosjektet «Aphasia telerehabilitation post stroke», hvor det ble levert telemedisinsk språktrening til afasipasienter etter slag. Sentrale fagpersoner fra dette prosjektet deler erfaringer rundt tekniske løsninger og beskriver hvordan kjent undervisningsmateriale kan brukes.
Valg av videokonferanseløsninger og plattformer
Ved brukt av videokonsultasjon til pasientbehandling er det særskilte krav til behandler om å velge en leverandør og løsning som er godkjent for bruk i helse.
Ved Sunnaas sykehus har vi over flere år benyttet oss av videotjenesten levert fra Norsk Helsenett (NHN). Denne løsningen tilfredsstiller de nødvendige kravene til kryptering av informasjonen som utveksles i sanntid under møter og behandlingstimer. Foretaket har også erfaring med bruk av Skype for business. Dette brukes imidlertid ikke til pasientrettet arbeid på bakgrunn av vurderinger som er gjort i tilknytning til ivaretakelse av personvern og sikker utveksling av sensitiv informasjon.
Direktoratet for e-helse har utarbeidet informasjon om hvilke videokonferanseløsninger som kan benyttes av logopeder:
Slik kommer du i gang med videokonsultasjon
Det er flere leverandører og plattformer som kan velges. For å få på plass en sikker og god løsning må det inngås en avtale med en databehandler.
Personvern og informasjonssikkerhet
Ved språktrening per videokonsultasjon er det like strenge krav til regler om taushetsplikt og informasjonssikkerhet som når man gjennomfører fysisk oppmøte med ansikt-til ansikt vurdering og behandling.
Nødvendig helseopplysninger samt dokumentasjon av den behandlingen/vurderingen som gjennomføres skal journalføres.
Kryptert videoløsning brukes og konsultasjonen foregår i sanntid (uten opptak). Om man skal gjøre videoopptak, må samtykke innhentes.
Her finner du mer informasjon: Faktaark 54 - Videokonsultasjon.
Hvis du er logoped ansatt i en kommune bør du ta kontakt med IT-ansvarlig i kommunen slik at det kan gjøre en felles vurdering av personvern, risiko og sikkerhet tilknyttet den språktreningen som skal leveres (ROS-analyse).
Praktiske tips ved språktrening per videokonferanse
Praktiske tips og råd i lys av erfaringene fra ph.d-prosjektet «Aphasia telerehabilitation post stroke». Dokumentene omhandler tekniske løsninger og info om type undervisningsmateriell som ble brukt under prosjektet. Undervisningsmaterialet vil fra før være godt kjent for logopeder som gir språktrening. Her presenteres kort hvordan materiale har blitt brukt i en telemedisinsk kontekst.