Hjelpemidler, tilrettelegging og bolig
På denne siden finner du informasjon om ulike typer hjelpemidler og om andre tilretteleggingsordninger. Du finner også informasjon om ulike ordninger for stønad til og tilpassing av bolig.
Hjelpemidler fra NAV
NAV dekker utgifter til ulike typer hjelpemidler etter søknad. Dette er regulert av Folketrygdloven. Lokal ergoterapeut- /fysioterapeut og NAV hjelpemiddelsentral kan bistå med søknad og vurdering av hjelpemidler. Det kan søkes om hjelpemidler for:
- bedret funksjon i hverdagsliv og bolig, til aktivitet / fritid og til tilpasning av arbeidsplass
- hjelpemidler for bevegelse, syn, hørsel, tale og språk, kognisjon, samt lese og skrivehjelpemidler.
Les mer om hjelpemidler hos NAV
Ulike typer hjelpemidler
Det finnes mange ulike typer hjelpemidler, disse beskrives kort nedenfor:
Bevegelseshjelpemidler
Bevegelseshjelpemidler er for eksempel krykker, rullator, manuell og elektrisk rullestol. Hjelpemiddelsentralene og kommunale ergo og fysioterapeuter har god kompetanse på dette.
Les mer om bevegelseshjelpemidler
TRS erfarer at noen barn med sjeldne diagnoser kan har nytte av å starte tidlig (1 - 2 års alder) med elektrisk rullestol for å fremme utvikling. Dette gjelder for eksempel barn med artrogryposis multiplex congenita (AMC), ryggmargsbrokk (MMC), og moderat til alvorlig medfødt benskjørhet (OI).
Dette støttes også av forskning. Mer informasjon og praktiske råd og tips finner du på sidene til NAV Kunnskapsbanken.
Les om tidlig start med elektrisk rullestol
Tilskudd til rimelige hjelpemidler (småhjelpemidler)
Hvis du har en varig funksjonsnedsettelse som medfører behov for rimelige spesialutviklede hjelpemidler som ikke er en del av hjelpemiddelsentralens sortiment, kan du søke om et økonomisk tilskudd fra NAV. Dette gjelder for eksempel kniver med vinklet skaft, påkledningshjelpemidler, sklisikkert underlag mm. Tilskuddet er et fast beløp, og du kan søke på nytt om 4 år. Du kjøper hjelpemidlene selv.
Les om tilskudd til rimelige hjelpemidler hos NAV
Varmehjelpemidler
Varmehjelpemidler er hansker/votter, sko/sokker og såler med varmeelementer. NAV kan gi stønad til dette hvis du har bevegelsesvansker og får unormalt bleke eller blålige fingre eller tær når du blir utsatt for kulde (cyanose). Blekheten eller blåligheten i huden kommer på grunn av redusert blodgjennomstrømming
Lokal ergoterapeut eller fysioterapeut kan bistå med vurdering og søknad om varmehjelpemidler. NAV krever legeerklæring første gang en pasient søker om varmehjelpemidler.
Les mer om varmehjelpemidler hos NAV
Ortopediske hjelpemidler
Ortopediske hjelpemidler omfatter arm eller benproteser, ortoser og ortopediske såler og fottøy.
For å få støtte til ortopediske hjelpemidler må du ha en varig (over to år) nedsatt funksjonsevne i armer, ben eller rygg. Hjelpemiddelet må være nødvendig for å opprettholde et alminnelig funksjonsnivå, og det må være rekvirert av godkjent legespesialist (f.eks ortoped eller fysikalsk medisiner).
NAV kan også dekke utgift til fotsenger (spesialsåler) og tilpasning av sko for personer med henholdsvis større fotdeformiteter og vesentlig funksjonsforstyrrelse i støtte og bevegelsesapparatet.
Sykehuslege eller legespesialist må fylle ut søknadsskjema og sende det til leverandøren av det ortopediske hjelpemidlet. Leverandøren gir tilleggsopplysninger på skjemaet og videresender det til NAV. Allmennpraktiserende leger kan ikke søke om ortopediske hjelpemidler, men de kan henvise deg videre til en spesialist.
Les mer om ortopediske hjelpemidler hos NAV
Les mer om regelverket for ortopediske hjelpemidler hos NAV
Aktivitetshjelpemidler
Aktivitetshjelpemidler er hjelpemidler som er spesielt utviklet for at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta i fysisk aktivitet. Du kan få stønad til å bedrive aktivitet alene eller sammen med andre.
Du får ikke stønad til hobbyaktiviteter, vanlig sportsutstyr eller konkurranseutstyr. For personer under 26 år dekker NAV utgiftene til aktivitetshjelpemiddelet. Personer over 26 år må betale en egenandel. Du kan lære mer om aktivitetshjelpemidler og hvordan du går frem i denne animasjonsfilmen:
Det er også laget en film som forteller om brukeres erfaringer med aktivitetshjelpemidler. Her møter du blant annet en ung mann med fibrøs dysplasi og en jente med ryggmargsbrokk.
Brukerpass for hjelpemidler hos NAV
Brukerpasset er en avtale mellom deg og NAV Hjelpemiddelsentral. Avtalen gir deg utvidet ansvar og økt innflytelse i egen hjelpemiddelsak gjennom en fullmakt (brukerpass).
- Målgruppen for brukerpasset er alle erfarne brukere med god innsikt i egne behov.
- Brukerpasset gjelder for alle hjelpemidler du har i utlån og som du har vedtak på, unntatt bil.
Les mer om brukerpass hos NAV
Andre tilretteleggingsordninger
Servicehund
En servicehund er spesialtrent til å hjelpe deg som har fysiske funksjonsnedsettelser i hverdagen. Den kan hjelpe til med praktiske gjøremål som å hente gjenstander, åpne og lukke dører eller av- og påkledning. Hvis du mener at servicehund vil gjøre deg vesentlig mer selvhjulpen og at du er i stand til å ta fullt ansvar for hunden, kan du søke til NAV.
Les mer om servicehund hos NAV
Tilrettelegging ved nedsatt hørsel og syn
Noen av TRS sine brukergrupper kan ha nedsatt hørsel eller syn. For at personer med nedsatt hørsel eller syn skal fungere best mulig ut fra sine forutsetninger, kan det hjelpe å legge til rette for dette på ulike områder.
Informasjon om tilrettelegging ved nedsatt hørsel
Statlig pedagogisk tjeneste (Statsped) har mye god informasjon om tilrettelegging ved nedsatt hørsel.
Les om tilrettelegging for barn og unge med nedsatt hørsel
Les om tilrettelegging for voksne med nedsatt hørsel
NAV Kunnskapsbanken har også nyttig informasjon om tilrettelegging ved hørselsproblemer hos barn og voksne:
Les om tilrettelegging og hjelpemidler for barn og voksne med nedsatt hørsel
Hvordan fungerer hørselsutstyret på skolen?
Informasjon om tilrettelegging ved nedsatt syn
Statlig pedagogisk tjeneste (Statsped) har mye god informasjon om tilrettelegging ved nedsatt syn.
Les om tilrettelegging for barn, unge og voksne med nedsatt syn
NAV Kunnskapsbanken har også nyttig informasjon om tilrettelegging ved synsproblemer hos barn og voksne:
Les om tilrettelegging og hjelpemidler for barn og voksne med nedsatt syn
Tilskudd til briller og kontaktlinser fra NAV
Personer med gitte øyetilstander eller alvorlig sykdom/lidelse som går utover synet kan få støtte til briller eller kontaktlinser. Ved noen spesifikke øyetilstander kan barn og unge under 18 år få dekket briller som et nødvendig ledd i behandlingen av øyetilstanden. Det gis også støtte til briller til barn (avhengig av brillestyrke). Regelverket for de tre ordningene beskrives kort nedenfor.
Tilskudd til grunnmønster og spesialsøm av klær
Et grunnmønster er et grunnriss av kroppens form og mål, og brukes som grunnlag for å skreddersy klær. Dersom du har en kroppsform som gjør at du må få klærne dine spesialsydd, kan du få stønad til grunnmønster og til å få sydd klærne.
Du kan for eksempel ha feilstillinger i ryggen, være kortvokst eller ha annen avvikende kroppsform som gjør at butikkjøpte klær ikke passer til kroppen din.
Tilrettelegging ved kognitive vansker
Noen personer med sjeldne diagnoser kan også ha vansker med kognitive funksjoner som hukommelse, oppmersomhet og planlegging. Da kan hjelpemidler være nyttig.
Et eksempel er hjelpemiddelet Wellbee - en digital kalender som støtter hverdagen.
NAV kunnskapsbanen har mer informasjon om kognitive hjelpemidler
Tilrettelegging til tann- og munnstell
Støtte til tann- og munnstell
Mange med sjeldne diagnoser kan få støtte til utgifter til undersøkelse og behandling hos tannpleier eller tannlege etter takster fastsatt av helse- og omsorgsdepartementet.
Les mer om støtte til tannbehandling ved sjeldne diagnoser, hos HelseNorge
Hjelpemidler til tann- og munnstell
Noen av TRS sine brukergrupper kan ha vansker med tann- og munnstell. Det finnes ulike hjelpemidler (de fleste i vanlig handel), som kan gjøre hverdagen enklere. Nasjonalt kompetansesenter for oral helse ved sjeldne sykdommer (TAKO - senteret) har laget en oversikt over ulike hjelpemidler til tann- og munnstell.
Les om hjelpemidler til tann-og munnstell
Tilrettelegging på reise
Hvis du reiser med rullestol og skal med fly er det noen punkter du må passe på:
- Informer om at du bruker rullestol når du bestiller flyreisen.
- Informer om andre større hjelpemidler som skal være med.
- Bestill assistanse på flyplassene du skal innom.
- Du kan sitte i egen rullestol helt til ut til flyet.
- Ta med sitteputen inn i flyet så den ikke forsvinner på turen.
- Elektrisk rullestol, les informasjonen fra Avinor
- Flyselskapet vil kreve at du har med egen ledsager dersom du trenger assistanse til evakuering ved en eventuell nødsituasjon: Reise med ledsager (luftfartstilsynet.no)
Generelle råd ved reiser er å
- Forsikre deg om at stedet du skal bo på er tilrettelagt til dine behov før du bestiller.
- Pakk de viktige tingene (som for eksempel kateter og medisiner) i håndbagasjen.
Nettsiden Rullestolreiser.no har mange tips til at reisen skal bli best mulig
Bolig, støtteordninger til anskaffelse og tilrettelegging
Støtteordninger til anskaffelse og tilpasning av bolig
Husbanken har støtteordninger for anskaffelse og tilpasning av bolig. Kommunens boligkonsulent er husbankens lokale representant, og kan bistå med informasjon og søknader.
- For løpende boutgifter kan det søkes bostøtte. Dette er en økonomisk behovsprøvd ytelse.
- For anskaffelse og tilpasning av bolig, er det mulig å søke om lån og tilskudd.
Les mer om stønadsordninger til anskaffelse og tilpasning av bolig på husbankens nettsider
Støtteordninger til tilrettelegging av bolig
Ved nedsatt funksjon på grunn av sykdom, skade eller aldring, kan hjelpemidler og tilrettelegging av boligen være helt avgjørende for å klare hverdagslivets praktiske oppgaver. Kommunen har ansvar for å gi råd, veiledning og praktisk bistand.
Økonomisk støtte til tilpasning av bolig
For å gjøre en bolig varig tilgjengelig er det ulike støtteordninger og lånemuligheter, noe har kommunene ansvar om, noe har NAV ansvar for. Dette kan du lese mer om hos NAV kunnskapsbanken.
Les om økonomisk støtte til tilpasning av bolig
Hjelpemidler og praktisk tilrettelegging i boligen
Det finnes mange gode løsninger for å tilrettelegge boliger. Det er viktig å starte med en god kartlegging av bolig og behov. Her har både kommunen og NAV hjelpemiddlesentral viktige roller. Kartlegging, roller og eksempler på praktiske løsninger er beskrevet på en side fra NAV kunnskapsbanken
Les mer hjelpemidler og praktisk tilrettelegging av bolig og bygninger
Mer informasjon om tilrettelegging av bolig
Handicapforbundet har laget gode brosjyrer om rettigheter og praktiske tips for tilrettelegging av boliger.
Her finner du Handicapforbundets informasjon om tilpasning av bolig