Smerterehabilitering for voksne personer med en skjelettdysplasi
Om prosjektet
Prosjektorganisering
Prosjekttype
Annet forskningsprosjekt
Prosjektansvarlige
Fra TRS kompetansesenter for sjeldne diagnoser:
- Ariane Kwiet, prosjektleder
- Trine Bathen, prosjektmedarbeider
- Anne-Mette Bredahl, prosjektmedarbeider
- Kristina Aamodt Rasmussen, prosjektmedarbeider
Fra samarbeidspartner: Unicare Jeløy
- Natascha Hansen, FoU ansvarlig Unicare Jeløy
- Harald Kåre Engan, FoU ansvarlig Unicare
Brukermedvirkning
Flere interesseorganisasjoner for personer med sjeldne bensykdommer (skjelettdysplasier) medvirker i prosjektet:
- Norsk forening for osteogenesis imperfecta NFOI)
- Norsk interesseforening for kortvokste (NiK)
- Norsk forening for multiple osteokondromer og Olliers syndrom
- Norsk forening for fibrøs dysplasi og McCune Albrights syndrom
Bakgrunn, formål, metode og etikk
Finansiering
TRS finansierer interne prosjektmedarbeidere. I tillegg er prosjektet tildelt 505.000 kroner i forskningsmidler for 2024 fra Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser (NKSD).
Om rehabiliteringsoppholdet
Organisering og innhold
Rehabiliteringsoppholdet på Unicare Jeløy i Moss består av 3 faser.
- Fase 1: 3 ukers intensiv rehabilitering på Unicare Jeløy
- Fase 2: ca. 2 måneder hjemme der deltakerne trener på å få til det de bestemte seg for i Fase 1.
- Fase 3: 1 ukes intensiv rehabilitering. Fokus er på evaluering og korrigering av det deltakerne gjorde i fase 2, og på planlegging og utforskning av tiltak for tiden etter avsluttet opphold.
Det er gjennomført to opphold med 8 personer med en skjelettdysplasi, som ankom samtidig. Det gir mulighet til å møte andre med samme eller lignende diagnoser og utfordringer. Samtidig vil deltakerne møte andre pasienter med langvarige smerter av andre årsaker som deltar på samme rehabiliteringsopphold.
Kartlegging og tilpasset behandling
I det helhetlige og tverrfaglige rehabiliteringstilbudet, får deltakerne en kartlegging og tilpasset behandling i forhold til sin helsetilstand, funksjonsnivå, livssituasjon, ønsker og behov. Det innebærer tverrfaglig undersøkelse og behandling, undervisning/samtalegrupper, tilpasset trening (ute, i gymsal og i basseng), tøyning- og avspenning, og individuell behandling av smertene. Treningsopplegget tilpasses deltakernes funksjonsnivå.
Mål med oppholdet
Målet med rehabiliteringsoppholdet er at deltakerne etter avsluttet rehabilitering skal ha oppnådd betydelig symptomlette, en korrekt og trygg forståelse av hva som bidrar til deres plager, hvilke muligheter de har til videre bedring, og hvordan den enkelte best kan nå sine mål.
Behandlingsansvar
Unicare Jeløy vil ha ansvar for behandlingen, men TRS vil veilede de ansatte og bidra med spesifikk kompetanse om skjelettdysplasier i undervisning og samtalegrupper.
Mer informasjon
Modellrapport for rehabilitering
Det er også planlagt at erfaringer fra prosjektet skal kunne brukes til å lage en rapport med modeller for hvordan framtidig rehabilitering for personer med sjeldne beinsykdommer bør foregå.- Det planlegges to workshoper og 3 fysiske møter med brukerrepresentanter og andre aktører høsten 2024 for å utdype kunnskapsgrunnlaget i rapporten.
- Videre skal det gjennomføres en digital spørreskjemaundersøkelse til voksne med sjeldne beinsykdommer i Norge sommeren 2024, for å undersøke deres behov for og erfaringer med rehabilitering i kommune og spesialisthelsetjenesten.
Planlagte resultater
Resultatene vil bli publisert i anerkjente, fagfellevurderte tidsskrifter. En forenklet oppsummering av hovedfunn og betydningen av disse vil bli publisert på norsk på TRS sine nettsider og i sosiale medier, og delt med interesseorganisasjonene. Funnene vil også bli presentert på foreningenes medlemssamlinger og på internasjonale forskningskonferanser. Resultatene kan også spres blant de andre sjeldensentrene og presenteres til myndighetene.
Status i prosjektet pr 15.02.2024
To grupper har nå gjennomført opphold. Prosjektgruppa er igang med innsamling og bearbeiding av data
Har du spørsmål?
Har du spørsmål til prosjektet eller ønsker å trekke deg fra deltakelse, kan du kontakte Ariane Kwiet, telefonnummer 66 96 90 00, epostadresse: arikwi@sunnaas.no (NB! Ikke send personopplysninger på e-post)