Barnehagebarn:
Barn med osteogenesis imperfecta (OI)
Her finner du informasjon om: diagnosen, forebygging, tilrettelegging og beredskap ved brudd.

OI er en sjelden diagnose med store forskjeller, fra alvorlig til mildere form.
Denne medfødte diagnosen påvirker flere deler av kroppen, blant annet er bena skjørere og kan lettere brekke. Smertene ved brudd er like sterke som hos andre barn.

Foto: NRK Skole
Det er vanskelig å finne en god balanse mellom å la barnet utfolde seg og beskytte det mot brudd. De fleste barn med OI kan delta i samme aktiviteter som andre barn, men kan ha behov for tilrettelegging.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock
Samarbeid er viktig. Foreldre, helsepersonell og noen ganger PPT bør jobbe sammen for en god barnehagehverdag.Kartlegg og lag en plan
Lag en plan for oppfølging, deltagelse i aktiviteter og behandling av brudd. Det er en fordel å avtale faste møtepunkter for at samarbeidet skal fungere best mulig.
Tilrettelegging av fysisk miljø
Inne og utemiljøet i barnehagen bør tilpasses i størst mulig grad slik at alle har glede av det.

Tilpasninger for trygg og god lek
Lag regler for lek inne og ute for å forebygge situasjoner som kan lede til brudd.
Tilhørighet i barnegruppen må ikke byttes ut med voksenkontakt. Avklar hva som er viktigst at barnet klarer selv og hvordan det vil bli hjulpet. Husk at det kan være forskjell på årstider og at alderen til barnet spiller en rolle.
Hva gjør vi ved brudd?
Utarbeid en skriftlig plan for hva som skal gjøres når mistanke om brudd oppstår - i samarbeid med foreldrene, ansvarlig kirurgisk avdeling og barnehagen. Alle ansatte må kjenne til planen og hvor den befinner seg. Personalet bør trene på hvordan de skal behandle brudd slik at de er tryggere hvis noe skjer.

Foto: Shutterstock
Åpenhet og informasjon
Åpenhet om diagnosen kan bidra til at barnet blir møtt med større forståelse fra andre barn og foreldre, og at en unngår kommentarer og spørsmål.
Informasjonen om tilrettelegging, hvordan unngå skader, hensyn i lek og om en må ta forholdsregler hvis barnet feks inviteres i bursdag.
Denne filmen kan brukes til å starte samtaler med de andre barna i barnegruppa.

Foto: NRK Super