Osteogenesis Imperfecta (OI), også kalt «medfødt benskjørhet», er en gruppe genetiske bindevevssykdommer som først og fremst påvirker skjelettet med økt bruddtendens, nedsatt bentetthet og ulik grad av feilstillinger. Brudd hos personer med osteogenesis imperfecta (OI) kan oppstå uten forutgående traume.
Les mer om osteogenesis imperfecta
Hvordan vite om det er brudd?
- Den det gjelder «Vet det» med en gang
- Smerter over bruddstedet
- Beveger ikke på armen/benet
- Misfarging over et bestemt område
- Feilstilling
- Kjenn forsiktig over armen eller benet (ekstremiteten), og du kan kjenne en slags forhøyning.
- Hos barn kan et symptom være at barnet ikke vil bevege armen eller benet.
- Røntgenbilde. Ved mistanke om brudd skal det være lav terskel for røntgenundersøkelse.
Huskeliste for håndtering ved brudd og mistanke om brudd
Beredskapsplan for brudd hos barn og voksne med osteogenesis imperfecta (OI)
Beredskapsplan: Barn og unge med OI
Barn og unge med OI vet ofte selv at de har brukket noe, fordi OI-brudd gjør like vondt som når andre brekker. De som er mye sammen med barnet bør gjøres kjent med barnets/ ungdommens reaksjon på smerte.
Det er viktig at barnehage/ skolen i samarbeid med foreldrene og ansvarlig kirurgisk avdeling har laget en beredskapsplan for hva personalet skal gjøre når et brudd oppstår. Flere blant personalet må være kjent med planen.
Beredskapsplan ved brudd bør inneholde:
- Oversikt over tegn på brudd
- Veiledning i akuttbehandling, inkludert smertelindring
- Navn og telefonnummer på den/de som skal kontaktes
Ha med en liten førstehjelpsekk i tilfelle brudd på turer
- Sekken bør inneholde beredskapsplanen, støttebandasje, eventuelt en oppblåsbar støtteskinne (splint) til å stabilisere den legemsdelen som er brukket, og smertestillende medikamenter. Type smertestillende, og dosering, avtales med behandlende barnelege/fastlege.
- En annen måte å stabilisere et brudd på under transport til sykehus, er at barnet eller den unge blir lagt på en vakumpute eller -madrass. Madrassfyllet kan formes tett rundt den legemsdelen som har bruddet.
Beredskapsplan: Voksne med OI
Voksne med OI vet som regel selv at de har brukket noe, fordi bruddet er like smertefullt som et brudd hos alle andre.
Ut på tur
- Ha med en liten førstehjelpsekk til bruk ved brudd når du er på turer. Sekken bør inneholde beredskapsplanen, støttebandasje, eventuelt en oppblåsbar støtteskinne (splint) til å stabilisere den legemsdelen som er brukket, og smertestillende medikamenter. Type smertestillende, og dosering, avtales med behandlende lege/fastlege.
- En annen måte å stabilisere et brudd på under transport til sykehus, er at den som har brukket noe blir lagt på en vakumpute eller -madrass. Madrassfyllet kan formes tett rundt den legemsdelen med bruddet.
Sist faglig oppdatert mai 2023.