Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ryggmargsbrokk

Ryggmargsbrokk (myelomeningocele) er en medfødt utviklingsforstyrrelse som involverer ryggraden, ryggmargen, og hjernen. Gjennom en defekt i ryggraden buler nervevev fra ryggmargen ut og danner et brokk. Funksjoner i kroppen nedenfor brokkstedet kan bli endret. Ryggmargsbrokk kan også gi forandringer i hjernen som påvirker den kognitive funksjonen.

En baby med ryggmargsbrokk

Illustrasjon: Shutterstock

Ryggmargsbrokk oppstår når fosteret bare er tre til fire uker gammelt ved at nevralrøret, som er det tidlige stadiet til ryggmargen, ikke formes og lukkes slik det skal. 

Skjelettet i ryggraden mangler en bit bakenfor ryggmargen, og nervevev fra ryggmargen kan da bukte seg gjennom denne åpningen og danne et brokk ut til huden på ryggen. Nervene i brokket blir skadet slik at nervesignaler til og fra deler av kroppen nedenfor brokket blir forstyrret. I tillegg kan nervene i brokket i ryggen påvirke hjernen slik at det kan oppstå endringer i hjernens strukturer.  

For å forebygge at fosteret utvikler ryggmargsbrokk, bør kvinnen ta tilskudd av b-vitaminet folat før og under svangerskapet.

Det er stor variasjon i alvorlighetsgraden av ryggmargsbrokk. Symptomer varierer fra person til person, og kan endre seg noe gjennom livsløpet. 

Ryggmargsbrokk inkluderer ulik grad av følgende symptomer og kjennetegn:

  • Lammelser av muskulaturen og​​ nedsatt følesans​​​​​​ i underkroppen
  • Endringer i skjelettet i underkroppen
  • ​​​​Lammelser av urinblæren og tarmen
  • ​​Endringer i hjernen​
  • Kognitive utfordringer ​ 

Personer som har ryggmargsbrokk bør følges opp jevnlig hos fastlegen. Er du fastlege til en pasient med ryggmargsbrokk, finner du en medisinsk veileder med sjekkliste for kontroll her: Veileder for årlig medisinsk kontroll til fastleger og leger i habiliteringstjenesten .

Er du en pasient med ryggmargsbrokk som har en planlagt kontroll hos fastlegen din, kan du finne en enkel sjekkliste i her for å planlegge kontrollen du skal på.

Mange med ryggmargsbrokk har utdanning, jobb og familie. De fleste trenger livslang oppfølging som involverer mange ulike legespesialiteter og tverrfaglig ekspertise, samt andre deler av det offentlige tjenesteapparatet (som skole/utdanning, NAV). Barn, ungdom og voksne med ryggmargsbrokk kan ha utfordringer som krever tilrettelegging av omgivelsene, hjelpemidler, assistanse og transport.

TRS har laget en film om ryggmargsbrokk, som gir deg et innblikk i diagnosen. Denne filmen er et mediealternativ til teksten på denne siden og er derfor ikke synstolket.

Film om ryggmargsbrokk

TRS

Sist faglig oppdatert januar 2025

Mer om ryggmargsbrokk​​

Se også​​​

Sykdom og kritisk informasjon i kjernejournal

Sykdomshistorikken din, og kritisk informasjon om deg, er informasjon om din helse som de som behandler deg trenger for å gi rask og riktig helsehjelp. Har du kritisk informasjon som helsepersonell ikke vet om, kan det føre til at du får feil eller forsinket behandling.
Les mer på Helsenorges nettsider
Sykehus illustrasjon
Sist oppdatert 28.01.2025