Graviditet og fødsel
Til deg som har ryggmargsbrokk og planlegger å bli gravid, eller har blitt gravid: For å få et best mulig svangerskap og fødsel, samt ivareta barnet ditt på best mulig måte, er det her en oversikt over ting du bør vite og planlegge for. Planleggingen bør gjøres i samråd med fastlege og spesialist(er) på sykehus.
Viktig før graviditet
- Før graviditet er det viktig med tilskudd av 4 mg folat (folsyre) hver dag i 1-3 måneder, og fortsett med 4 mg folat daglig de tre første månedene av graviditeten. Deretter anbefales 0.4mg folat gjennom svangerskapet. Foreldre med ryggmargsbrokk har økt risiko for at fosteret skal utvikle ryggmargsbrokk. Folsyretilskudd reduserer denne risikoen.
- Det bør gjennomføres en kontroll hos fastlegen med vurdering av behov for oppfølging hos spesialisthelsetjenesten. Hos fastlegen bør det også gjøres kontroll av urinveier og nyrefunksjon, lungefunksjon, blodtrykk, vekt, lipider og blodsukker. Ved overvekt og/eller diabetes bør det være ekstra fokus på god livsstil og blodsukkerkontroll. I tillegg bør det undersøkes om det er endringer i hudfølelse, kraft, smerter, hodepine eller øyeplager, eller tegn til trykksår.
- Det bør også gjøres en gjennomgang og eventuelt tilpasning av medisiner, ettersom noen medisiner kan påvirke fosteret. Særlig medisiner mot epilepsi og nevropatiske smerter er det viktig å gjennomgå.
Oppfølging under graviditeten
- Det er viktig å gå til regelmessige kontroller hos jordmor og fastlege, samt ekstra kontroll hos fødselslege på svangerskapspoliklinikken for å planlegge oppfølging i svangerskapet og fødselen. Oppfølgingen blir basert på individuell sykdomsbyrde, tidligere kirurgi og funksjonsnivå.
- Det er beskrevet lett økt risiko for svangerskapsforgiftning og for tidlig fødsel. Derfor er det viktig med regelmessig kontroll av blodtrykket og nyrefunksjon hos fastlege. Ved forhøyet blodtrykk eller påvirket nyrefunksjon før svangerskapet/i første trimester bør man vurdere forebyggende behandling mot svangerskapsforgiftning med Albyl-E-tabletter.
- Ved problemer med urinveiene er det økt risiko for urinveisinfeksjoner og nyrebekkenbetennelse. Det anbefales jevnlig dyrking av bakterier i urinen og behandle infeksjoner ved behov. Engangskateterisering kan være nødvendig ved dårlig tømming av blæren.
- Treg mage (obstipasjon) kan forebygges med mer fiber i kosten, høyere væskeinntak og fysisk aktivitet.
- Dersom lungefunksjonen er påvirket, særlig ved skoliose/ryggskjevheter, må dette følges opp hos lungelege med kontroller i svangerskapet.
- Generelt er det økt risiko for blodpropp (trombose) under graviditet og i tiden etter fødselen. Risikoen øker ved redusert bevegelighet, og forebyggende tiltak må vurderes gjennom hele svangerskapet.
- Økt vekt, endret tyngdepunkt og mindre aktivitet endrer utfordringene for mange. Ved immobilitet øker risikoen for utvikling av trykksår, og forebygging av sår med trykkfordelende hjelpemidler er viktig på trykkutsatte steder.
- For de med shunt til bukhulen (ventrikuloperitoneal shunt) kan den voksende livmoren presse på bukhulen slik at det kan påvirke shunten. Vær obs på symptomer på hydrocephalus som økt hodepine, kvalme, synsforstyrrelser, nedsatt våkenhet eller endret mental tilstand.Oppfølging hos nevrokirurg ved behov.For de med epilepsi er det viktig med god kontroll av epilepsibehandlingen. Justering av medisiner gjøres i samråd med nevrolog.
- Under graviditeten kan det oppstå nye behov for hjelpemidler, kompenserende tiltak, trykkfordelende hjelpemidler, hjelp til transport og personlig assistanse. Etter fødsel kan det også være behov for hjelp til aktiviteter med babyen. Få hjelp fra fastlege, sosionom eller ergoterapeut i hjemkommunen for å diskutere behov og muligheter.
Fødselen
- Mange kvinner med ryggmargsbrokk kan føde naturlig (vaginalt). Fødselen må planlegges godt og vurderes individuelt.
- Planlegging av fødselen skjer på svangerskapsklinikken ved et universitetssykehus i god tid før fødselen. Fastlege bør sende en henvisning i andre trimester.
- Tidligere kirurgi i urinblæren kan ha betydning for valget av naturlig (vaginal) fødsel eller keisersnitt.
- En plan for smertelindring med ryggbedøvelse (epidural) gjøres i samråd med narkoselege (anestesilege)
- Gi beskjed til helsepersonell ved eventuell lateksallergi.
Sist oppdatert 19.12.2024