Spatisitet og tSCS
Modifisering av spastisitet med transcutan stimulering av ryggmargen (tSCS) hos personer med ryggmargsskade
I 2019 utførte Sunnaas sykehus HF en pilotstudie på trancutan stimulering av ryggmargen (tSCS) som spastisitesdempende behandling med en enkelt behandling. Ut fra de positive resultatene skal vi nå gjennomføre en studie for å se på effekten av multiple behandlinger.
Om studien
Formålet med studien er å evaluere effekten av flere påfølgende behandlinger med transcutan elektrisk stimulering av ryggmarg på spastisitet. Dette gjøres på inneliggende pasienter med ryggmargsskade ved Sunnaas sykehus HF.
Vitenskapelig tittel
Modification of spasticity with transcutaneous stimulation of the spinal cord in individuals with spinal cord injury. Evaluation of multiple treatments.
Informasjon om deltakelse
Rekrutteringen er avsluttet
Hvem kan delta?
Pasienter ved Sunnaas sykehus HF. Det er fortløpende rekruttering fra avdeling for ryggmargsskade med enhet for barn og unge, fra avdeling for multitrume, nevrologi og brannskade og fra avdeling for oppfølging. I tillegg til rekruttering via Spastisitetsklinikken ved Sunnaas sykehus HF.
Inklusjonskriterier
- Pasienter med ryggmargsskade, nivåer C1-T10 (AIS A-D).
- Bevarte reflekser i underekstremiteter.
- Spastisitet som oppleves som funksjonsbegrensende eller begrenser livskvalitet (for eksempel smerter og avbrutt søvn).
Hva innebærer studien?
Vedvarende spastisitet kan være vanskelig å håndtere i hverdagen for personer med skade på sentralnervesystemet. Ulike typer elektrostimulering har i mange år vært brukt for å dempe denne type plager. Resultat fra flere mindre studier med bruk av transcutan ryggmargsstimulering er lovende for å redusere spastisitet i bena. For å få erfaring med dette gjennomfører nå Sunnaas sykehus en pilotstudie. Målet med studien er å se på pasientenes egenrapporterte effekter på plagsom spastisitet med behandling flere påfølgende dager.
- Er behandlingen gjennomførbar hos inneliggende pasienter.
- Bidrar behandling til redusert spastisitet umiddelbart etter behandling.
- Bidrar behandlingen til redusert etter gjentatte behandlinger.
- Opplever pasienten at spastisiteten er redusert?
- Påvirker behandlingen pasientens funksjon?
- Er det noen bivirkninger av behandling?
I prosjektet vil vi innhente og registrere opplysninger om deg. Vi vil registrere opplysninger om skaden din, og du vil gjennomgå en fysisk undersøkelse som ser på hvordan du beveger deg, gradere spastisiteten og du skal svare på noen enkle spørsmål.
Telefonkonsultasjon med lege er planlagt 6-12 uker etter siste behandling for å spørre om nåværende plager med spastisitet og eventuelt behov for videre behandling med strøm. Tidsbruk vil være 20-30 minutter. Time avtales før utskrivelse.
Vær oppmerksom
Erfaringer fra undersøkelsen vil senere kunne bidra til økt kunnskap om bruk av elektrisk stimulering av ryggmargen gjennom huden som spastisitetsdempende tiltak.
Mulig ulempe ved denne typen strømbehandling kan oppleves ubehagelig selv om den er helt ufarlig.
Relevant for
Kontaktinformasjon
prosjektleder og seniorforsker
tlf. 951 01 005
fagsjef i fysioterapi
tlf. 922 58 882