Innenfor feltet rehabilitering er det i dag et svakt kunnskapsgrunnlag. Behovet for å satse mer på forskning og innovasjon understrekes av evalueringer og revisjoner, samt tydelige målsettinger og ambisjoner fra Regjeringen.
Konsulentselskapet KPMG gjorde på oppdrag fra Helsedirektoratet en evaluering av Helse- og omsorgsdepartementets Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering (2017-2019).
Et av hovedfunnene deres var at det er:
«Svake systemer for erfaringsutveksling og læring. Det er bred enighet om at det er et for svakt kunnskapsgrunnlag i dette området, men forskning er fremdeles ikke prioritert».
KPMG anbefaler derfor å styrke forskning innenfor dette feltet.
Evaluering av opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering (2017-2019)
I 2021 kom Riksrevisjonen med følgende konklusjon etter revisjon av helseforetakene:
"Ettersom forskning er én av helseforetakenes fire lovpålagte hovedoppgaver, må forskning være integrert i både planlegging og gjennomføring av pasientbehandling og helseforetakenes samlede virksomhet. Å integrere kliniske studier i pasientbehandlingen er dessuten en forutsetning for at flere pasienter skal kunne delta i kliniske studier. Det krever blant annet en kulturendring og endrede prioriteringer, i tillegg til at oppgaver som er knyttet til kliniske studier, må ses på som en del av driften."
Undersøkelse av kliniske behandlingsstudier i helseforetakene
Videre har Regjeringens nasjonale handlingsplan for kliniske studier 2021-2025 en klar visjon og målsetning når det gjelder kliniske studier:
"Regjeringens visjon er at klinisk forskning skal være en integrert del av all klinisk praksis og pasientbehandling. Behovet for å fremskaffe forskningsbasert kunnskap gjennom kliniske studier bør vurderes systematisk på alle beslutningsnivåer i tjenesten…Skal visjonen realiseres bør effekten av all behandling som tilbys pasienter i tjenesten dokumenteres systematisk. Her vil kliniske intervensjonsstudier og kliniske registerbaserte studier være sentrale virkemidler."
Nasjonal handlingsplan for kliniske studier 2021-2025