Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Sunnaas Rehabilitation Cluster (SRC)

Sunnaas Rehabilitation Cluster (SRC) ble etablert i 2020 etter initiativ fra Sunnaas sykehus HF. SRC skal være et internasjonalt ledende forsknings-, innovasjons- og utdanningsmiljø innenfor spesialisert rehabilitering.

Visjonen

Sunnaas Rehabilitation Cluster (SRC) skal være et verdensledende senter for forskning, innovasjon og utdanning innen rehabilitering. Senteret skal bidra til utvikling av nye produkter, diagnostikk, behandling og tjenesteløsninger i samarbeid med brukere og i tråd med Sunnaas sykehus sine kjerneverdier: profesjonalitet, engasjement og glede.

Sunnaas sykehus, akademiske partnere og industripartnere samarbeider om å utvikle fremtidens rehabiliteringsløsninger i et aktivt sykehusmiljø. All aktivitet skjer også i et nært samarbeid med brukere.

Den økende andelen eldre i befolkningen, og det faktum at ny kunnskap og et bedre behandlingstilbud gjør at flere overlever skade og sykdom, vil øke behovet for rehabilitering i fremtiden. Samtidig får brukerne stadig høyere forventninger til helsetjenestene. Behovet for mer forskning og innovasjon har vært fremhevet i flere evalueringer, rapporter, visjoner og mål fra myndighetene. Likevel er kunnskapsgrunnlaget innen feltet svakt, og det er utfordrende å få finansiert rehabiliteringsprosjekter i åpen konkurranse om forskningsmidler. 

Sunnaas Rehabilitation Cluster bidrar gjennom nettverksbygging, faglige arrangementer, utdanning og forskningsprosjekter til å gi rehabiliteringsfeltet økt oppmerksomhet og synlighet. Senteret legger til rette for et tett samarbeid mellom akademia og praksisfeltet, hvilket bidrar til gjensidig kunnskapstranslasjon. Videre vil vi realisere forsknings- og innovasjonsprosjekter som involverer næringsliv, forskere, klinikere og brukere, og gjennom dette aktivt bidra til å styrke det vitenskapelige kunnskapsgrunnlaget på feltet.

Hovedsamarbeidspartnere i SRC er Sunnaas sykehus HF og OsloMet – storbyuniversitetet.

Sunnaas sykehus

Sunnaas sykehus er Norges største spesialsykehus innen fysikalsk medisin og rehabilitering, og har klinisk aktivitet på et høyt internasjonalt nivå. Videre har Sunnaas et aktivt innovasjons- og forskningsmiljø med et veletablert nasjonalt og internasjonalt nettverk, flere akademiske II-erstillinger ved OsloMet, Universitetet i Oslo og Norges Idrettshøgskole, samt gjesteprofessorater fra flere utenlandske universiteter. 

Det er ca. 30 pågående ph.d.-prosjekter og flere mastergrads- og bachelorprosjekter i tilknytning til Sunnaas sykehus, og det produseres årlig 60-70 vitenskapelige publikasjoner.

​Sunnaas har gjennom 15 års satsning på innovasjon etablert et tett og godt samarbeid med helsenæringen. Sykehuset har de siste årene forespørsler og kontakt med 40-50 firmaer hvert år, og gjennomfører kliniske oppdragsstudier innenfor både medikamentstudier og medisinsk teknisk utstyr.

OsloMet – storbyuniversitet (OsloMet)

OsloMet er Norges tredje største universitet med mer enn 22 000 studenter. Rehabilitering er et sentralt fagområde for alle 11 profesjonsutdanningene på Fakultet for helsevitenskap, hvor Sunnaas sykehus til enhver tid er praksisplass for mange studenter. På samme måte er forskning og innovasjon innen rehabilitering et prioritert område for fakultetet, særlig på Institutt for rehabiliteringsvitenskap og helseteknologi.

Samarbeidet mellom Sunnaas sykehus og OsloMet har resultert i flere viktige forsknings- og innovasjonsprosjekter på master, ph.d.- og post doc-nivå, kombinerte stillinger og andre bidrag inn i OsloMet sin strategiske satsing på Intelligent Helse. Satsningen rettes mot samspillet mellom helse, teknologi og design. Hensikten er å utvikle kunnskap og løsninger som fremmer helse og forebygger sykdom. Samarbeidet i SRC er særlig egnet for forsknings- og innovasjonsløp i partnerskap med både offentlige aktører og industri.  

Aktivitetene i SRC bidrar til økt oppmerksomhet på rehabilitering i samfunnet generelt, siden det er mange ulike aktører involvert i SRC fra helseinstitusjoner, næringsliv, utdanning, forskning og kommuner. Gjennom prosjekter og samarbeid i SRC vil ulike aktører, som ikke vanligvis har vært involvert i rehabilitering, bli involvert og få større forståelse for behov og utfordringer innenfor feltet.

SRC vil fremme en offensiv vitenskapelig formidlingsstrategi ved å publisere i internasjonale fagfellevurderte vitenskapelige tidsskrifter med høy synlighet, og ved å presentere på nasjonale og internasjonale konferanser. For å nå ut til allmennheten bruker vi nasjonale og globale mediekanaler så vel som sosiale medier for å fremme vår forskning. Videre søker vi etter nye samarbeidspartnere både nasjonalt og internasjonalt ved å delta i workshops og andre nettverksarrangement.

Brukermedvirkning i SRC ivaretas ved at en representant fra brukerutvalget ved Sunnaas sykehus deltar i møter med arbeidsgruppen for SRC. I tillegg refererer en representant fra arbeidsgruppen, som også er sekretær for brukerutvalget, status for SRC-arbeidet i Brukerutvalgets møter.

I alle SRC sine prosjekter er brukere involvert gjennom referansegrupper. Vi samarbeider også tett med ulike brukerorganisasjoner i utvikling av nye prosjekter.

  1. Innovasjon, metodeutvikling, validering, implementering og evaluering av nye produkter/løsninger både i primær- og spesialisthelsetjeneste, samt hjemme hos brukere
  2. Utvikle opplæring/kurs/utdanningsprogram i samarbeid med industri og akademiske institusjoner nasjonalt og globalt
  3. Arrangere internasjonale rehabiliteringskurs og konferanser
  4. Forskning: forskningsbasert innovasjon, kliniske studier, behandlingsstudier, persontilpasset medisin

Portrettbilde av Linda Sørensen

Linda Sørensen

Forsker

linda.sorensen@sunnaas.no
Portrettbilde av Ingrid Eitzen

Ingrid Eitzen

seniorforsker

ingrid.eitzen@sunnaas.no
Anne Catrine Trægde Martinsen, forskningsdirektør

Anne Catrine Trægde Martinsen

forskningsdirektør

anne.catrine.traegde.martinsen@sunnaas.no

Intelligent helse – fremtidens rehabilitering

Sunnaas rehabilitation cluster og Oslo Met inviterer til møteplass for studenter, klinikere, forskere og teknologer for å dele kunnskap, bygge nettverk og skape løsninger sammen. Dette er stedet hvor nye ideer tar form og hvor samarbeid baner vei for smartere helsetjenester.

Konferanse 21.-22. mai på OsloMet.

Intelligent helse – fremtidens rehabilitering
Hender som holder en lyspære
Sist oppdatert 07.04.2025