Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Dialogmøte med brukerorganisasjonene

Mange møtte opp da Sunnaas sykehus arrangerte dialogmøte med brukerorganisasjonene. Dagen ble brukt til å fortelle om hva som skjer på sykehuset og hvilke utfordringer rehabiliteringsfeltet står i, faglige oppdateringer og god dialog om hva vi bør jobbe med.

Publisert 24.10.2024
Gruppebilde av brukerutvalget på Sunnaas sykehus 2024

Foto: Sunnaas sykehus

Brukerutvalget har syv medlemmer og to representanter fra Sunnaas sykehus. Her ser vi kommunikasjonsdirektør Anita Moe Larsen, koordinator Ingeborg Guttormsgaard, nestleder Emilie Duane Nordskog, medlem Jenny Holte, medlem Cathrin Alhaug og brukerutvalgsleder Ingrid Njerve. Brukerutvalgsmedlemmene Marianne Hjelmen, Roger Amundsen og Ole Ivar Berg var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Nasjonalt rehabiliteringsregister

Et nasjonalt rehabiliteringsregister er i ferd med å bli etablert. Dette vil gi oss nødvendig informasjon for å forske på virkningen av rehabilitering, og utvikling av skade-og sykdomsforløp. Det er viktig med godt faktagrunnlag, noe registeret vil gi oss. Ansvarlig for arbeidet er klinikkoverlege Frank Becker. 

CICI studien 

Fag og forskningsansvarlig psykologi, Marianne Løvstad, presenterte den ferske studien, Child In Context Intervention (CICI). Denne tar for seg utfordringene barn og pårørende har etter hjerneskade, fokusert på det sosiale livet. Det både barn og pårørende sier er mest utfordrende er skole, det emosjonelle og det kognitive.  

Løvstad satte spørsmålstegn til at denne pasientgruppen ofte kun får tilbud om fysioterapi, fremfor psykologisk bistand.  

Brukerutvalg og Ungdomsråd 

På Sunnaas har vi et aktivt brukerutvalg og ungdomsråd. Leder av brukerutvalget, Ingrid Njerve, gikk kort gjennom aktivitetene de har vært involvert i, og hva som er viktig fra brukerutvalgets side. Julie Øksendal fra Ungdomsrådet presenterte arbeidet de gjør for unge (13 til 25 år) på sykehuset, slik at også ungdommens behov blir ivaretatt.  

Bilde av deltakerne av dialogmøtet oktober 2024 som lytter til innlegget til administrerende direktør på Sunnaas sykehus

Foto: Sunnaas sykehus

Administrerende direktør på Sunnaas sykehus, Einar Magnus Strand, fortalte om dagens situasjon på sykehuset.

Workshop med budskap til helseministeren 

Vi avsluttet dagen med en workshop. Hver gruppe fikk i oppgave å forberede et godt budskap til helseminister Vestre om hva som bør prioriteres og legges vekt på for å imøtekomme behovene til de det angår. Det manglet ikke engasjement, og fremleggene var både tydelige og kraftige. 

Dette mener brukerne at Vestre bør notere seg: 

Lavterskel hverdagsrehabilitering: en nødvendighet for å sikre Norges helse på topp 

For å opprettholde god helse i hele befolkningen, trenger vi en sterkere satsing på lavterskel hverdagsrehabilitering. Det er viktig at alle bidragsytere samarbeider tett for å legge til rette for et mer effektivt tilbud i alle landets kommuner, der målet er å styrke folkehelsen gjennom lavterskeltilbud som allerede viser gode resultater, slik som Studio 99 og Aktiv på dagtid. 

Styrke rehabiliteringsfeltet med dedikerte ressurser 

Eksisterende rehabiliteringsinstitusjoner må bevares og styrkes. Vi trenger fortsatt spesialiserte rehabiliteringssteder, da det er umulig for alle å benytte seg av de samme fasilitetene. Dette mangfoldet er viktig for å møte ulike behov i befolkningen. 

En nøkkel til suksess er at hver kommune får en dedikert rehabiliteringskoordinator, finansiert med øremerkede statlige midler. Dette vil sikre at midlene forblir i rehabiliteringsfeltet, og at alle kommuner har nødvendig kompetanse til å ivareta både fysisk og psykisk rehabilitering, spesielt for barn og ungdom. For å oppnå dette, må rehabilitering innlemmes i utdanningssystemet, slik at kunnskap om helhetlig rehabilitering blir en naturlig del av helseutdanningen. 

Enklere organisering og lovregulering for å sikre lik behandling 

For å sikre et likt tilbud over hele landet må lovverket innen helse og utdanning harmonisere bedre. Staten må ha hovedansvaret for kostnadene og tilretteleggingen, slik at alle får muligheten til å komme tilbake i arbeid, uavhengig av hvor de bor. 

Helsevesenet må organiseres som én helhetlig region for å unngå ujevn tilgang til tjenester basert på geografisk plassering. Regelverk og rettigheter til rehabilitering må være tydelig definert og ensartet for hele befolkningen. For eksempel bør det være et minimum antall logopeder per innbygger, uavhengig av hvor i landet man bor.

Smidige overganger med god kommunikasjon 

Kommunikasjonen mellom rehabiliteringstjenester og kommunene må styrkes. Det er viktig å utvikle pakkeforløp som sikrer kontinuitet i rehabiliteringsprosessene og effektiv samhandling mellom aktørene. En styrket koordinering og tildeling av friske midler vil gi langsiktige gevinster. Logopeder bør også være en naturlig del av rehabiliteringsteamene for å sikre best mulig støtte til dem som trenger det.

En gruppe mennesker som sitter ved et bord
Representantene fra de ulike brukerorganisasjonene deltok i gruppearbeid. 

Oppsummert til Vestre

Gjennom å investere i rehabilitering nå, investerer vi i fremtiden. Det er på tide at staten tar et større ansvar for å sikre at alle, uavhengig av bosted og økonomisk situasjon, får tilgang til nødvendig rehabilitering døgnet rundt. 

Sunnaas sykehus sender en stor takk til brukerorganisasjonene og representantene som deltok, for engasjement og innspill.