Ønsker mer forskning på sosialt arbeid innen helse
Når sosionom og forsker, Gry Velvin, nå går av som pensjonist etter 30 år på TRS, håper hun at flere sosionomer på Sunnaas vil gjøre som henne og gå forskerveien.

Foto: TRS
– Vi trenger mer kunnskap om psykososiale forhold knyttet til det å leve med en funksjonsnedsettelse. Det sosialfaglige perspektivet er viktig i den sammenheng, sosionomene har mye verdifullt å tilføre helseforskningen, sier Gry.
Har noe å tilføre helseforskningen
– Sosionomer har både systemkunnskap, kjennskap til lovverk og politiske forhold og benytter ofte en biopsykososial tilnærming, noe som har betydning for brukerne av tjenestene våre. Vi jobber tverrfaglig og sosionomene bidrar til å forstå hvordan pasientens livssituasjon og sosiale kontekst samspiller med helsetilstanden og påvirker rehabiliteringsprosessen. Vi jobber utfra en helhetlig tilnærming til brukerperspektivet, påpeker hun.
Det som heter Medical Social Work på engelsk, er et viktig fagfelt som hun håper vil få sin plass fremover. – I USA og Sverige, for eksempel, finnes det egne utdanninger for dette, sier sosionomen.
I Norge er det nå startet en videreutdanning ved OsloMet om helserelatert sosialt arbeid med fokus på helserelaterte utfordringer i menneskers hverdagsliv. Det jobbes også med en norsk fagbok om helserelatert sosialt arbeid hvor mange sosionomer bidrar, også Gry. Sosialfaglig forskning innen helse er viktig, og sosionomer er viktige bidragsytere innen dette fagfeltet.
Forstå brukerne
På avslutningen til Gry ble hennes genuine ønske om å forstå brukernes liv trukket frem i flere av talene. Brukerkontakt og involvering har vært et gjennomgående element i arbeidet og forskningen.
Hun har prøvd ut flere modeller for brukermedvirkning i alle faser, helt fra planlegging av prosjektet til formidling av forskningsfunn.
Brukerperspektivet er helt sentralt i sosialt arbeid, og hun mener at sosionomene har en viktig rolle i å løfte frem brukernes egne erfaringer og perspektiver. – Det å få brukerperspektivet inn i forskninger bidrar til at kvaliteten blir bedre og sluttproduktet oppleves som mer relevant, sier Gry.
30 år med varierte oppgaver
Hun startet på TRS allerede i 1994. – Den gangen jobbet vi veldig annerledes enn nå. Jeg opplevde at det vi drev med var nybrottsarbeid, særlig innen feltet brukermedvirkning. Brukerne våre var aktive bidragsytere inn i senterets virksomhet, noe som var svært uvanlig på den tiden. Og vi som jobbet på TRS hadde et stort engasjement for jobben vi gjorde, forteller Gry.
Hun forteller at hun etter hvert fikk jeg anledning til å ta mer utdanning og videreutvikle seg faglig. Og at hun i de senere årene i stor grad har drevet med forskning. – Det høres jo fryktelig lenge ut å jobbe 30 år på ett sted, men jeg opplever at arbeidshverdagen min har vært variert og i kontinuerlig endring. Derfor oppleves det på ingen måte som jeg har jobbet med det samme i alle disse årene, sier hun.
Lovord
På avslutningsmarkeringen på TRS ga Gry, sammen med kollegaer, en gjennomgang av forskningen. Doktorgradsarbeidet hennes handlet om psykososiale aspekter ved å leve med en sjelden tilstand. På listen over tema som hun har forsket på sto blant annet: smerter og fatigue, fysisk aktivitet, livskvalitet, utdanning og arbeidsdeltakelse, effektevaluering av skolestartkurs og brukermedvirkning.
Det var flere som hadde ord de ville si til Gry på avslutningen. Det første som ble nevnt var hennes ønske om å forstå brukernes liv og mange trakk frem hennes evne til å samarbeide på tvers av både profesjon og organisatorisk tilhørighet. I tillegg har hun en stor kapasitet med høy produksjon, noe som ble veldig synlig når forskingen ble presentert samlet denne dagen.
Selv trakk hun frem viktigheten av at det forskes videre på psykososiale aspekter ved å leve med en funksjonsnedsettelse, og at sosionomene har en viktig rolle inn i dette arbeidet. Hun trakk også frem verdien av tverrfaglig forskning hvor det sosialfaglige perspektivet er sentralt for å få et helhetlig bilde av hvordan brukerne opplever egen livssituasjon. Hun peker også på at brukermedvirkning i forskning er viktig fordi kvaliteten heves når man involverer dem det forskes på i selve forskningen. Til sist minnet hun oss på at vi må fortsette å jobbe tverrfaglig, og involvere hverandre i prosjekter og forskning, og oppfordrer sosionomene både til å delta og lede forskningsprosjekter på Sunnaas.