Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Sunnaas ønsket helse- og omsorgskomiteen velkommen

Gjennom 70 år har Sunnaas sykehus vært en nasjonal leder innen spesialisert rehabilitering. Tirsdag hadde sykehuset gleden av å ønske Stortingets helse- og omsorgskomité velkommen.

Publisert 05.11.2024
Sist oppdatert 06.11.2024
En gruppe mennesker som poserer for et bilde utenfor Sunnaas sykehus

Foto: Ulf Alex. Samer/Sunnaas sykehus HF

Komiteen ble ønsket velkommen av styreleder Elisabeth Enger og fung. adm direktør og klinikkleder Kathi Sørvig. Her fikk komiteen innsikt i det omfattende arbeidet og betydningen av rehabilitering. Møtet ga både faglige innspill og levende eksempler på hvordan rehabilitering utgjør en stor forskjell i folks liv.  

Komiteen hadde i forkant ønsket å høre mer om tilbudet til barn og unge, hva som gjør Sunnaas sykehus spesielt og samhandling med kommunene. 

Gjennom dagen fikk komiteen en dypere forståelse for sykehusets brede tjenester og hvordan Sunnaas er med på å gi pasientene verktøyene til å skape seg et nytt, meningsfullt liv.  

- Vi setter stor pris på besøk fra politikere som er interessert i rehabiliteringens betydning, både for individet og samfunnet. Rehabilitering er en investering i fremtiden, understrekte Sørvig. 

Nesoddens ordfører, Cathrine Kjenner Forsland, var også til stede og understrekte hvor viktig samarbeidet mellom sykehuset og vertskommunen er.  

En unik tilnærming til rehabilitering 

Som pasient på Sunnaas sykehus er du omgitt av et engasjert team som ser deg som et helt menneske. Sykehuset har utviklet en tverrfaglig tilnærming der hver pasient støttes av et individuelt tilpasset team. Her finnes eksperter innen alt fra fysioterapi og ernæring til seksualrådgivning og idrett. Med teknologi som digital sårbehandling og treningsløsninger for hjemmet, er målet å gi pasientene maksimal fleksibilitet og trygghet, uansett hvor de befinner seg i prosessen. 

For helse- og omsorgskomiteen ga besøket et helhetlig innblikk i hvordan Sunnaas sykehus benytter teknologi og innovasjon for å tilpasse rehabiliteringen til hverdagen, slik at flere kan få den oppfølgingen de trenger – også digitalt. 

Overgangen hjem – samarbeid med kommuner 

For mange pasienter kan overgangen fra sykehus til hjemmet være krevende. Sunnaas jobber tett med over 240 kommuner for å få en så sømløs overgang som mulig, slik at pasienter møter et forberedt og trygt tilbud i nærmiljøet.  

Komiteen fikk innblikk i hvordan Sunnaas legger vekt på funksjonsvurderinger og individuell veiledning for å støtte pasientene også etter at de har forlatt sykehuset. Denne koordineringen er avgjørende for at pasientene skal kunne opprettholde og bygge videre på fremgangen de har gjort under oppholdet. 

Fokus barn og unge 

Barn og unge med alvorlige skader har et spesielt behov for en tilpasset rehabilitering. Sunnaas sykehus har derfor en egen enhet som sørger for at de yngste pasientene får nødvendig hjelp til å utvikle seg, på tross av utfordringene. Ungdomsrådet på sykehuset spiller en viktig rolle for å sikre at barn og unges ønsker og behov ivaretas. 

Gjennom besøket fikk helse- og omsorgskomiteen høre fra familier og fagpersoner om hvordan Sunnaas jobber for at barn og unge skal få både fysisk og psykisk støtte til å finne tilbake til en meningsfull hverdag. Samtidig fikk komiteen høre om utfordringene som oppstår når barn trenger tilpasset skole- og fritidstilbud, spesielt utenfor feriene. 

Et møte som berørte 

Komiteen fikk også møte Bastian (16) og hans far, som delte sin sterke historie om ulykken som endret alt. Etter en alvorlig mopedulykke med store bruddskader har Bastian gjennomgått en intensiv rehabiliteringsprosess. På ti uker har han gått fra å være sengeliggende til å kunne gå igjen – en bragd som han selv og familien mener ikke hadde vært mulig uten Sunnaas’ støtte. 

- Bastians historie er én av mange her på sykehuset, sa Sørvig. - Det er utrolig å se hvordan pasientene, gjennom hardt “arbeid” og stor innsatsvilje, ispedd en god blanding av tårer og latter og støtte fra teamet, oppnår så mye mer enn de kanskje trodde var mulig.

For helse- og omsorgskomiteen ble Bastians historie en levende illustrasjon på hvordan god rehabilitering kan gi mennesker et nytt perspektiv og en reell mulighet til å bygge et meningsfullt liv etter skader. 

Rehabilitering: En investering i fremtiden 

Gjennom dette besøket fikk helse- og omsorgskomiteen både faglige innspill og personlige historier som belyser verdien av rehabilitering. For Sunnaas sykehus er det et viktig oppdrag å formidle at rehabilitering ikke bare handler om behandling, men om å gi mennesker verktøyene til å leve meningsfulle liv – selv når livet tar en uventet vending. 

- Vi håper komiteen tar med seg erfaringene og innsiktene fra besøket i sitt videre arbeid, slik at verdien av spesialisert rehabilitering kan løftes frem og prioriteres i tiden som kommer, sier styreleder Enger.

En gruppe kvinner som sitter i et rom
Fra venstre, Nesoddens ordfører Cathrine Kjenner Forsland, komiteeråd Sofie Paus, kommunikasjonsdirektør Antia Moe Larsen og fung. adm og klinikkleder, Kathi Sørvig.
En gruppe mennesker som sitter i stoler
Helse- og omsorgskomiteen møter en ung pasient på Sunnaas sykehus.
En mann som snakker med en gruppe mennesker
Det gjorde inntrykk på komiteen da Bastian Backe delte sine erfaringer.