Behandling
Hjerneslag - rehabilitering
Hjerneslag er en betegnelse på oppstått skade i hjernen som skyldes en blodpropp eller en blødning. Symptomene oppstår ofte akutt og det er viktig med rask sykehusinnleggelse for utredning og behandling. Det er stor variasjon i hvilke følgetilstander hjerneslaget gir og hvor omfattende rehabilitering det er behov for.
Henvisning og vurdering
Akuttsykehus, fastlege eller spesialist kan henvise deg til rehabilitering. Henvisningen skal inneholde beskrivelser av områdene i sjekklisten under.
Før
Vi ønsker at du tar med deg
- individuell plan eller individuell opplæringsplan dersom du har dette
- oppdatert medisinliste (legemiddelliste)
- ortopediske hjelpemidler dersom du har det
- treningstøy og eventuelt badetøy dersom sykehuset benytter basseng
Vi trenger informasjon om
- du har behov for spesialkost
- du har behov for tolk
- du har behov for spesielle hjelpemidler, som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol
Tenk gjennom målene du har for oppholdet
Dine mål for oppholdet er viktig og har fokus for din rehabilitering. Når du møter fagpersonene så har de lest henvisningen din og de har da noen opplysninger om hva som er viktig for deg, og eventuelt hvilke mål du har. Dette danner grunnlaget om hva som kan være relevante temaer og mål for oppholdet ditt.
Under
Veajuiduhttinorrumis lea dárbbašlaš vuoruhit muhtun dikšundoaimmaid ovdalii earáid. Dan dihte ferte dikšun hábmejuvvot dakkár vuođuin mas lea lagas gulahallan gaskal du ja du oapmahaččaid ja doaresfágalaš joavkku. Go leat mearkkašahtti kognitiiva vigit, de sáhttá dat mielddisbuktit stuora hástalusaid.
Veajuiduhttindoaibma váldá vuhtii
- persovnnalaš beliid (luonddu, beroštumiid, nákcengálggaid, agi, bargodili jna.)
- dávdamearkagova (bohtosa, dávdamearkkaid, rievdadusaid maŋŋel áigeguovdilis vigi)
- áigeaspeavtta (dás oaivvilduvvo man guhká pasieanta lea veajuiduhttimis) mas rievdadusat sáhttet dáhpáhuvvat jođánit, erenoamážit álggus.
Vai dus šaddá buorre veajuiduhttin, de lea dehálaš ahte mihtut heivejit dutnje. Midjiide lea dehálaš ahte don ieš leat guovddážis bidjamis iežat veajuiduhttinmihtuid. Jus dutnje lea váttis bidjat mihtuid dahje muitalit iežat mihttoáigumušaid, de sáhttit mii veahkehit du dán barggus. Dasa lassin mii veahkehit du konkretiseret mihtuid. Jus háliidat, de mii váldet vuhtii maid oapmahaččaid. Mihtuid mii ráđđádallat duinna olles áiggi go orut doppe. Doaktáris ja buohccedivššáris lea váldoovddasvástádus dasa ahte don leat mielde mihttobidjanbarggus. Mihtut definerejuvvojit ja čállojuvvojit mihttočoahkkimiin.
Om tilbudet på Sunnaas sykehus HF
Vi tilbyr rehabilitering til barn og voksne som etter hjerneslag har funksjonsnedsettelser innenfor både motorikk og kognisjon, og til barn og voksne med komplekse funksjonsnedsettelser etter hjerneslag.
Motorikk er alle funksjoner og prosesser som er med på å styre og kontrollere kroppslige bevegelser. Med kognisjon menes det som har med erkjennelse, oppfatning og tenkning å gjøre. Kognisjon handler om tankeprosessene våre. Gjennom sansene våre samles mye informasjon. Hjernen behandler og bearbeider denne informasjonen og vi handler på bakgrunn av denne. Noen eksempler på slike prosesser er hukommelse, innlæring og problemløsning.
Psykiske forhold vil ofte påvirkes av hjerneslag. Vi tilstreber en helhetlig rehabilitering rettet mot alle funksjoner som er påvirket av hjeneslaget.
Barn under 16 år legges fortrinnsvis i enhet for barn og unge.
Kliniske studier
2 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Langtidsresultat fra intensiv gangtrening etter hjerneslag
- Bedring av arbeidshukommelse etter ervervet hjerneskade
Etter
Oppfølging
Etter utskrivelse blir du fulgt opp av fastlegen din og eventuelt annet helsepersonell i kommunen. Epikrise sendes fastlege og tverrfaglig rapport sendes med ditt samtykke til aktuelle oppfølgende instanser.
Ved behov vil vi komme med anbefaling om videre utredninger/henvisninger og videre behandlings- eller rehabiliteringstiltak.
I noen tilfeller kan det også være aktuelt med behandling og/eller oppfølging av tiltak via poliklinikken eller andre rehabiliteringsopphold ved sykehuset.
Rehabilitering i kommuner og ved private rehabiliteringsinstitusjoner
Rehabilitering er en prosess
Rehabilitering etter hjerneslag er en lang prosess som vil vare en god stund etter at du er skrevet ut fra Sunnaas. De fleste pasientene (65 % i 2020) skrives ut til hjemmet med ulik grad av hjelpe- og støttetiltak. De resterende pasientene skrives i all hovedsak ut til oppfølgende rehabiliteringsinstitusjoner. Noen få pasienter skrives ut til sykehjem til korte opphold og da som regel i påvente av boligtilpasning.
- Temahefter om hjerneskader
- Når barnet skal tilbake til hverdagen
- Kognitive kommunikasjonsvansker
- Telelogoped
- Språktrening på avstand
- SunnGEST - bruk av gester i afasirehabilitering
- Afasi og hverdagskommunikasjon
- Forskning - Intensiv språktrening etter hjerneslag via videokonferanse
- Fatigue hos personer med ervervet hjerneskade
Kontakt
Sunnaas sykehus Nesodden
Avdeling for hjerneslag
Ventetid: 1 - 4 uker
Ventetid: 1 - 4 uker
Kontakt Avdeling for hjerneslagSunnaas sykehus Nesodden
Bjørnemyrveien 11
1453 Bjørnemyr
Transport
Ventetid
Praktisk informasjon
Artikler
Kurs
- Kurs for pasienter med hjerneslagAvdeling for hjerneslag arrangerer kurs og erfaringsutveksling i gruppe for avdelingens pasienter mandager kl. 11.00-12.00. Først på siden finner du dato for førstkommende kurs. Lenger ned på siden, finner du en oversikt over de kommende kursdatoene, samt hvilke temaer de inneholder.Kurs for pasienter med hjerneslag18.november2024Flere datoer