Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Implementeringsprosjekt

Kartleggingsverktøy ved hjernerystelse

Prosjektet, som har fått støtte fra Fysiofondet, har som mål å forbedre behandlingen for pasienter med langvarige plager etter lett traumatisk hodeskade, også kjent som hjernerystelse.

Implementering

Prosjektet som er forankret på Sunnaas sykehus HF, i samarbeid med Regional kompetansetjeneste for rehabilitering, tar sikte på å implementere spesifikke kartleggingsverktøy for å vurdere svimmelhet, balanse og synsrelaterte utfall hos denne pasientgruppen. 

I Norge mangler vi detaljert kunnskap om hvilke kartleggingsverktøy og tiltak fysioterapeuter bruker når de behandler denne pasientgruppen. Forskning viser at bruken av slike verktøy varierer betydelig, noe som kan påvirke kvaliteten på behandlingen.  

Prosjektet, som baserer seg på en dansk, klinisk retningslinje, skal innføre måleverktøyene Dizziness Handicap Inventory (DHI), Functional Gait Assessment (FGA) og Vestibular-Ocular-Motor Screen (VOMS) i fysioterapeutisk praksis ved Sunnaas Sykehus. Både på poliklinikken på Aker sykehus og ved avdelingene på Nesodden. 

Fra kunnskap til handling

I pilotprosjektet vil man benytte Knowledge-to-Action (KTA) rammeverket for å sikre en effektiv implementering av verktøyene. For å identifisere hva som kan hindre eller fremme implementeringsprosessen, vil det bli gjennomført spørreundersøkelser og fokusgruppeintervjuer med fysioterapeuter som jobber med pasienter med lett traumatisk hodeskade. 

Prosjektet forventes å ha en positiv innvirkning på fysioterapifeltet ved å tilby mer målrettede tiltak, noe som kan forbedre pasientens behandlingsforløp. I tillegg vil prosjektet fremme samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten, med en målsetting om kompetanseoverføring og bedre pasientbehandling på tvers av nivåer. 

Dette initiativet representerer et viktig skritt mot en mer kunnskapsbasert praksis i behandlingen av pasienter med langvarige plager etter lett traumatisk hodeskade, og en økt oppmerksomhet mot denne pasientgruppen.  

Kontakt

Elisabeth Sætre

Spesialfysioterapeut

esaetr@sunnaas.no
Maŋemus ođastuvvon 2024-12-19