Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Standardiserte måleverktøy i rehabilitering
Måleverktøydatabase
Måleverktøy spiller en viktig rolle for å kunne gjøre gode utredninger, måle effekt og følge utviklingen hos pasienten over tid. Det finnes en rekke ulike typer måleverktøy. En del av dem overlapper hverandre siden de er utviklet for å måle det samme, men det store mangfoldet skyldes i hovedsak bredden i alt man kan være opptatt av å kartlegge og utrede ved langvarig sykdom og skade. RKR har her samlet en del beskrivelser av måleverktøy som er egnet til bruk i rehabilitering.
Det er viktig å sjekke kunnskapsoppsummeringer, og eventuelt nyere artikler, for å vurdere om hvert verktøy eller skjema passer for det formålet og de pasientene det er tenkt brukt for. Du kan få hjelp til det fra PROMiNET, dersom du jobber eller forsker i Helse sørøst regionen.
Denne siden er under utarbeidelse, og vil oppdateres fortløpende
Måleverktøydatabase samlet av RKR
6 minutters gangtest er et måleverktøy for observasjon. Hensikten er å teste treningstoleransen hos personer med kroniske luftveier og hjertesykdom, og testen er et godt mål på fysisk form.
ABC-sjekklisten benyttes for å vurdere rett rehabiliteringstilbud for et individ. Sjekklisten er utviklet av Ottar Berg og kolleger ved Sykehuset Telemark, og gir en skåre som sier noe om hva slags oppfølging som er anbefalt, i sykehus, i spesialisert rehabilitering eller kommunalt. Opprinnelig laget for hjerneslag, men revidert i 2020 for å passe også covid-19 og andre pasientgrupper.
Måleverktøyet Bartehl Index er beregnet på voksne med ulike diagnoser og fysiske funksjonshemming. En sjekkliste for selvstendighet, først og fremst beregnet på å bli brukt av sykepleiere, ergoterapeuter og fysioterapeuter i deres daglige kontakt med pasientene.
COPM kan brukes for å kartlegge problemer knyttet til aktivitet og deltagelse, for å beskrive mål og planlegge behandling, for å følge individuelle behandlings- og rehabiliteringsforløp, og for å evaluere effekt/nytte av tiltak både på individ- og gruppenivå.
CPAx-NOR er utformet som en klinisk funksjonsundersøkelse som gjennomføres på pasientrommet uten avansert ekstrautstyr. Delfunksjonene i CPAx-NOR er kjente oppgaver for pasienten. Dette gjør undersøkelsen tidseffektiv, brukervennlig og meningsfull for både for helsepersonell og pasienter.
Motor Assessment Scale (MAS) er et evalueringsinstrument til bruk på personer etter hjerneslag. Det fokuserer på stillingsendringer og armfunksjon. Funksjonsutfall skåres på kroppsfunksjons-/strukturnivå og aktivitetsnivå ifølge International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF).
PROMIS er ikke ett skjema, men mange ulike verktøy som er utviklet for generisk bruk. PROMIS 57 og PROMIS 29 - profilskjema som gir delskårer på 7 ulike helsedomener, samt enkeltvise skjema for fysisk funksjon, fatigue, angst, depresjon, søvn, sosial deltakelse og smerte