Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Funksjonskartlegging av intensivpasienten
Chelsea Critical Care Physical Assessment Tool (CPAx-NOR)
Chelsea Critical Care Physical Assessment Tool (CPAx) er utviklet av Evelyn Corner (PhD), og er tilpasset voksne intensivpasienter. Kartleggingsverktøyet er oversatt til norsk.
CPAx - kartleggingsverktøy
Kartleggingsverktøyet er brukervennlig, og resultatene visualiseres i et spindeldiagram som er enkelt forståelig for helsepersonell og pasientene. Eneste ekstra utstyr som behøves er et dynamometer for å måle håndgrepsstyrke.
CPAx-NOR er observasjonsbasert og utføres på pasientrommet. Kartleggingen inneholder 10 delfunksjoner som inngår i en vanlig behandling, og graderes fra 0=totalt avhengig av hjelp til 5=uavhengig av hjelp.
Funksjonene som vurderes er forflytning i seng og til sengekant, sittebalanse, forflytning til stol, stående balanse, sittende til stående og gangfunksjon. CPAx-NOR inkluderer vurdering av håndgrepsstyrke, og er det eneste kjente funksjonskartleggingsverktøyet som inkluderer respirasjon og hostefunksjon. En sammenlagt skår fra 0-50 beregnes. Desto høyere skår, desto bedre er pasientens funksjonsnivå.
Oversatt til norsk
CPAx ble oversatt til norsk (CPAx-NOR) i 2022, og deretter testet ut i en multisenterstudie ved fem sykehus i Helse Sør-Øst (Akershus Universitetssykehus, Sykehuset i Vestfold, Sørlandet sykehus, Kristiansand og Arendal, og Sykehuset Østfold).
Prosjektet var ledet av Charlotte M. Schanke, Regional kompetansetjeneste for rehabilitering (RKR), og finansiert av Stiftelsen Dam.
CPAx-NOR ble testet ut blant voksne intensivpasienter som var mekanisk ventilert i ≥48 timer. Fysioterapeutene som deltok hadde gjennomgått lik opplæring. Resultatene viste at fysioterapeutene skåret pasientens funksjon svært likt med lav målefeil.
I klinisk praksis kan CPAx-NOR benyttes fra oppstart av fysioterapi selv om pasienten er dypt sedert (moderat gulveffekt), til overflytting til sengepost (lav takeffekt). En endring i 2 poeng regnes som minste reelle endring. Det anbefales derfor å benytte andre måleverktøy om CPAx-NOR total skår er >48 poeng.
På bakgrunn av erfaringer og felles beslutninger i løpet av prosjektperioden, er det utviklet «Anbefalinger for bruk, inkluderte vanlig stilte spørsmål» for den norske versjonen. Anbefalingene bør benyttes for å sikre at skåringen blir mest mulig pålitelig i klinisk praksis.
Opplæringen i CPAx-NOR består av to deler. Del 1 er en e-læring og del 2 er en fysisk praktisk opplæring. Del 1 må gjennomføres før del 2.
Del 1: E-læringskurs
Del 1 av opplæringspakken til CPAx-NOR er nå nasjonalt tilgjengelig som e-læringskurs! Kurset tar ca 1,5 time og anbefales gjennomgått før man tar i bruk kartleggingsverktøyet.
Kurset er utviklet med utgangspunkt i erfaringer og kunnskap innsamlet i Norge, men også i samarbeid med fysioterapeuter i Sverige, Danmark og Sveits.
E-læringen må fullføres før del 2.
Hvordan finne kurset i Helse Sør-Øst?
Kurset er publisert i Helse Sør-Øst sin kursportefølje. Det betyr at alle sykehus i denne regionen kan hente kurset derfra og enkelt legge det inn i sine læringssystemer. På denne måten kan ledere, fagansvarlige og deltakerne selv holde oversikt over når kurset er tatt/må tas om igjen ved behov.
Ta kontakt med e-læringsansvarlig/ansvarlig for Kompetanseportalen på DITT sykehus og be om at kurset legges inn i deres systemer.
Hvordan finne kurset i andre helseregioner?
E-læringskurset delt med regionsansvarlige for e-læringskurs i Helse Nord, Helse Vest og Helse Midt.
For at kurset kan legges inn i de ulike læringssystemene på sykehuset du jobber på, må du ta kontakt med e-læringsansvarlig/ansvarlig for læringssystemet, og be om at kurset legges inn.
Del 2: Heldagskurs, inkl. praktisk øving
Dette er et fysisk heldagskurs som vil gi en innføring i begreper som er viktig for å anvende og tolke resultater for ulike måleverktøy generelt. Her vil skåringsverktøy som Bergs Balanse Skala, 6-min gangtest og Sit-to-Stand brukes som eksempler.
Kurset innholder også en praktisk innføring i utførelse, skåring og tolkning av CPAx-NOR. Etter fullført e-læring og endt en-dags kurs vil deltakerne ha gjennomført anbefalt opplæring i CPAx-NOR.
Om ditt arbeidsted er interessert i workshop eller en-dags kurs, kontakt Charlotte Schanke ved Regional kompetansetjeneste for rehabilitering (RKR).
Podcast
I denne podcasten forteller Charlotte Schanke hva CPAx er, for hvem den kan benyttes og hvordan CPAx-NOR kan brukes i klinisk praksis på sykehus.
Alle stasjoner får lik kasuistikk som gjennomgås på hver stasjon. Drøft scoring i hver gruppe, deretter diskuterer vi i felleskap før ny kasustikk påbegynnes.
Hver stasjon skal ha følgende utstyr
1 seng (med stikklaken, sklilaken, master turner el. lignende)
1 stk. nesebrille/kateter. (evt også en O2-kolbe som kan brukes til å simulere respirator/oksygentilførsel)
1 tube/1 trachealkanyle
1 Sugekateter
1 PEP + hvis mulig 1 CPAP-maske
Stå/ganghjelpemidler på deling mellom sengene, feks: rullator/prekestol/ /Sara Steady/Ross Return
Stol (lenestol/Comfort rullestol)
Hånddynamometer (statisk som mulig) – måles i Kg
Personer pr. seng (avhengig av gruppen størrelse)
1 pasient
2 fysioterapeuter
1 sykepleier
4 kasuistikker
1 Dårlig (score 0-8)
1 God patient (score 35+)
2 stk mellom (15-30): Her drøftes de vanskeligste tolkningssituasjonene
Prosedyre
Pasienten leser egen instruksjon som guide til kasuistikken (for å simulere den scoren som er tenkt)
De andre fagpersonene skal kartlegge med CPAx leser tildelt informasjon (mindre enn pasientinformasjonsarket)
Måleverktøyet CPAx-NOR er tilgjengelig i DIPS Arena i Helse Sør Øst. Det betyr at helsepersonell kan dokumentere pasientenes endringer i funksjonsnivå direkte inn i elektronisk journal.